507 508 577

AKTUALNOŚCI

MLEKO WIELBŁĄDZIE NOWA ERA MLEKA PROSTO Z DUBAJU
17.02.2018

MLEKO WIELBŁĄDZIE

NOWA ERA MLEKA

PROSTO Z DUBAJU

 

Korzystne właściwości mleka wielbłądziego znane są od wieków. Ponad 25 lat temu w Centralnym Laboratorium Badań Weterynaryjnych (CVRL) w Dubaju, narodziła się idea stworzenia jednostki analizy mleka wielbłądziego. Badania rozpoczęto na niewielkiej liczbie wielbłądów, a podjęto je początkowo w celu uzyskania dowodów naukowych na szereg korzyści tego niezwykłego trunku. Po analizie wyników, w których uzyskano wiele pozytywnych danych potwierdzających właściwości prozdrowotne mleka wielbłądziego, zdecydowano się ostatecznie na jego produkcję na skalę przemysłową.

 
W 2003 r. powstała firma Emirates Industry for Camel Milk & Products (EICMP), a w 2006 r. pierwsze produkty zawierające mleko wielbłądzie trafiły na półki sklepowe. Od momentu powstania firmy pod marką Camelicious /ˈkam(‘)l eci-ous/ (połączenie angielskich słów ‘camel’ (wielbłąd) i ‘delicious’ (wyśmienity) rozszerzono gamę produktów o nowe artykuły. Zakład produkcji mleka EICMP, który mieści się na największej farmie wielbłądów w Dubaju nie ma sobie równych. Jest pierwszą na świecie, najbardziej rozwiniętą produkcyjnie jednostką, wyposażoną w najnowsze technologie produkcji i dział badawczy. Specjalny sprzęt dojenia wielbłądów został stworzony w celu zwiększenia komfortu zwierząt oraz optymalizacji produkcji. Zakład spełnia najbardziej rygorystyczne przepisy ustanowione przez władze Dubaju, Unię Europejską i ogólnoświatowe organizacje ds. bezpieczeństwa i higieny żywności. Ponadto produkcja odbywa się zgodnie z procedurami systemu HACCP (ang. hazard analysis and critical control points), mającymi na celu zapewnienie bezpieczeństwa produktów żywnościowych. Firma EICMP uzyskała w 2009 r. certyfikat systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005.
 

Jako pionier rozwoju przemysłu mleka wielbłądziego, w 2013 r. firma EICMP w porozumieniu z Ministerstwem Środowiska i Gospodarki Wodnej, władzami Dubaju oraz CVRL (odpowiednik Głównego Inspektoratu Weterynarii), jako pierwszy obiekt produkcji mleka wielbłądziego na świecie, otrzymała zgodę Komisji Europejskiej na eksport swoich produktów do strefy UE. EICMP regularnie i na bieżąco dostosowuje produkcję mleka Camelicious do potrzeb klienta. Na chwilę obecną, stado liczy ponad 4200 wielbłądów, a w sprzedaży dostępne jest mleko zwykłe, w tym w różnych odmianach smakowych, jak i inne przetwory z mleka wielbłądziego, w tym sery, czekolady, masło. Wszystko po to, aby spełnić zapotrzebowanie klientów i rynku. Ciągłe badania gwarantują nieustanny rozwój nowych produktów i smaków. Będąc światowym liderem w produkcji mleka wielbłądziego, firma EICMP jest silnie zaangażowana w badania naukowe potwierdzające prozdrowotne właściwości mleka w różnych aspektach życia człowieka. Camelicious to marka obecna w wielu krajach Unii Europejskiej jak i na całym świecie.
 

MLEKO WIELBŁĄDZIE

 

ŹRÓDŁO ZDROWIA

Aktualnie obserwuje się kult zdrowego odżywiania oraz coraz większą świadomość żywieniową. Zależność ta dotyczy nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale coraz częściej także pacjentów, którzy w zdrowej diecie upatrują rozwiązania problemów zdrowotnych.
Już w Polsce! – mleko wielbłądzie
Mleko wielbłądzie to znakomita alternatywa dla osób dbających o zdrowie, kobiet w ciąży i okresie laktacji, ale również potwierdzona w badaniach skuteczność u pacjentów z: 
- autyzmem
- alergią na mleko krowie
- chorobami autoimmunologicznymi
- cukrzycą
- zapaleniem wątroby
- nietolerancją laktozy
- infekcjami

WŁAŚCIWOŚCI MLEKA WIELBŁĄDZIEGO
ZDROWIE
- 50% niższa zawartość tłuszczu w porównaniu z mlekiem krowim.
- Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych tzw. „zdrowych tłuszczy”; dużo wyższa zawartość w porównaniu z mlekiem krowim. Zdrowe tłuszcze regulują poziom cholesterolu i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
- 3-5 razy więcej witaminy C aniżeli w mleku krowim. Witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego. Już 500 ml (2 szklanki) mleka wielbłądziego uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
- Mleko wielbłądzie jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Zawiera najwyższy poziom tego składnika mineralnego spośród wszystkich dostępnych na rynku rodzajów mleka. Wapń jest szczególnie ważny dla dorastających dzieci, kobiet ciężarnych i karmiący - wspomagając zdrowy rozwój płodu i dziecka. Jest szczególnie istotny dla kobiet w okresie menopauzy - zapobiega powstawaniu osteoporozy.
- Dla osób dbających o linię, mleko wielbłądzie jest doskonałą alternatywą - niska zawartość tłuszczu, a bardzo wysoka wapnia jest idealnym połączeniem prozdrowotnym.
- Mleko wielbłądzie zawiera 10 razy więcej żelaza w porównaniu do mleka krowiego.
- Niektóre doniesienia wskazują, że osoby z nietolerancją laktozy mogą trawić mleko wielbłądzie znacznie łatwiej niż mleko krowie.
- Mleko wielbłądzie to naturalny probiotyk, dzięki czemu wspomaga rozwój korzystnej mikroflory w jelitach.
- Powszechnie nie jest znana alergia na mleko wielbłądzie. Osoby z alergią na mleko krowie mogą korzystać z mleka wielbłądziego jako zdrowej alternatywy.
- Suma wszystkich składników mleka wielbłądziego daje mu status najbardziej wartościowego napoju na świecie.
 
 
 

PIELĘGNACJA
- Mleko wielbłądzie zawiera dużą ilość lanoliny i innych nawilżających składników pochodzenia naturalnego, działając uspokajająco i kojąco na skórę.
- Badania wykazują, że mleko wielbłądzie wywiera korzystny efekt w leczeniu osób chorych na łuszczycę, zarówno przy spożywaniu, jak i stosowaniu miejscowym.
- Mleko wielbłądzie jest bogate w naturalne składniki przeciwstarzeniowe, jak elastyna, witamina C czy lanolina, które mogą być stosowane miejscowo w postaci kremów, mydeł oraz do kąpieli.
- Z uwagi na dużą zawartość wapnia, witamin i innych związków mineralnych, mleko wielbłądzie wspomaga rozwój zdrowych kości, paznokci, włosów, zębów i skóry.

ZDROWY TRYB ŻYCIA

- Mleko wielbłądzie jest najbliższe składem do mleka kobiecego, jest zatem najbardziej korzystne dla małych dzieci jako alternatywa do mleka krowiego.
- Mleko wielbłądzie jest łatwe do uwzględnienia w codziennej diecie całej rodziny. Może zastąpić każde inne mleko w różnych przepisach kulinarnych. Oprócz walorów kulinarnych posiada także wiele właściwości prozdrowotnych.
- Mleko wielbłądzie jest łagodne i naturalne w smaku, nie tak charakterystyczne jak mleko kozie czy owcze.
- Mleko wielbłądzie posiada cechy probiotyczne, wspomagając wzrost prozdrowotnych bakterii w jelitach, a tym samym prawidłowe trawienie i redukcję wzdęć oraz innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
 

AUTYZM

 
Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ang. ASD) to zaburzenia neurorozwojowe dotyczące coraz większej liczby dzieci, szczególnie krajów rozwiniętych. Dane na temat skali zjawiska są niejednoznaczne, natomiast ewidentnie wskazują, jak duży jest to obecnie problem. Liczba ta, będzie się bez wątpienia zwiększać. Według Światowej Organizacji Zdrowia (ang. WHO) autyzm dotyka 1 na 160 dzieci1. W Polsce nadal brak jest danych w tym zakresie, szacuje się, że ASD może dotyczyć blisko 30 000 dzieci2.
Charakterystyczne dla autyzmu objawy to zaburzenia rozwoju społecznego, zaburzenia behawioralne oraz problemy w zakresie komunikacji. Z uwagi na wieloczynnikowe (genetyczno-środowiskowe) podłoże choroby, u pacjentów tych częściej współwystępują alergie pokarmowe, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nietolerancja laktozy, stany zapalne, zmiany skórne, zaburzenia słuchu, opóźnienie językowe, zaburzenia snu i inne. Szacuje się, że u 80% dzieci z ASD występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęcia, nadmierne gazy jelitowe, bóle brzucha, biegunki, odbijanie, refluks żołądkowo-przełykowy, zaburzenia trawienia, zaparcia, zapalenie błony śluzowej jelita, z lub bez cech autoimmunizacji3. Z uwagi na utrudnioną komunikację, znaczna część pacjentów z ASD manifestuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe nasilonym pobudzeniem ruchowym, zachowaniem agresywnym, a nawet samookaleczaniem. Coraz częściej wskazuje się na powiązanie autyzmu ze stanem jelit oraz mikroflora jelitową (oś jelito-mózg). Często występujące dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w tej grupie pacjentów mogą potwierdzać takową zależność. Coraz większą uwagę zwraca się zatem na dietę, jako istotny element terapii w przypadku ASD.
Obserwacje poczynione na całym świecie wskazują, że mleko wielbłądzie przynosi spektakularne efekty w redukowaniu objawów u pacjentów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD). Wolne rodniki wytwarzane podczas stresu oksydacyjnego mogą odgrywać znaczącą rolę w patomechanizmie chorób neurologicznych, w tym autyzmie. W jednym z badań oceniano wpływ dwutygodniowego spożycia mleka wielbłądziego (500 ml) w porównaniu z mlekiem krowim u 60 dzieci autystycznych, w wieku 2-12 lat. Pierwsza grupa (24 dzieci) otrzymała surowe (nieprzegotowane) mleko wielbłądzie; grupa druga (25 dzieci) otrzymywała gotowane mleko wielbłądzie, a grupa trzecia (11 dzieci) otrzymywała mleko krowie jako placebo. Po 2 tygodniach analizy, w obu grupach przyjmujących mleko wielbłądzie odnotowano znacznie niższe poziomy parametrów stresu oksydacyjnego, jak również poprawę funkcji poznawczych i behawioralnych w porównaniu do grupy spożywającej mleko krowie4.
GABA (Kwas γ-aminomasłowy) to jeden z najważniejszych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badacze z University of California dowiedli, że mleko wielbłądzie zawiera znacznie więcej GABA niż mleko krowie czy nawet ludzkie. Dodatkowo GABA pochodzący z mleka wielbłądziego jest znacznie lepiej przyswajalny dla organizmu5. Badania wskazują, że mleko wielbłądzie może redukować objawy u pacjentów z ASD czytaj więcej
Literatura: 1) who.int/mediacentre/factsheets/autism-spectrum-disorders/en/ 2) synapsis.org.pl/autyzm/skala 3) Wasilewska J, Jarocka-Cyrta E, Kaczmarski M. Patogeneza zaburzeń przewodu pokarmowego u dzieci z autyzmem. Pol. Merk. Lek. 2009,27(157);40. 4) AL-Ayadhi LY, Elyass Elamin N. Camel milk as a potential therapy as an antioxidant in autism spectrum disorder (ASD). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013, Article ID 602834, 8 pages. 5) Limon A, Gallegos-Perez JL, Reyes-Ruiz JM, Aljohi MA, Alshanqeeti AS, Miledi R. The endogenous GABA bioactivity of camel, bovine, goat and human milks. Food Chem. 2014, 15; 145:481-7.
 

NIETOLERANCJA LAKTOZY

 
Większość ludzi w Polsce spożywa mleko i jego przetwory. Ale czy każdy może je trawić?
Nietolerancja laktozy jest powszechnie występującym problemem. Szacuje się, że w Polsce pierwotna nietolerancja laktozy dotyczy nawet 35% dorosłych osób oraz 1,5% dzieci. Natomiast na całym świecie, aż 75% ludności nie potrafi trawić mleka. Nietolerancja laktozy spowodowana jest zmniejszona aktywnością lub rzadziej brakiem enzymu – laktazy, odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego, czyli laktozy. Laktoza powszechnie obecna jest w mleku. Do najczęstszych objawów nietolerancji laktozy należą: biegunki, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych, wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, nudności i wymioty.
Podstawowym postępowaniem terapeutycznym w przypadku nietolerancji laktozy jest wykluczenie z codziennej diety mleka oraz jego przetworów. Na szczęście dla pacjentów z nietolerancją laktozy istnieje doskonała alternatywa! Mleko wielbłądzie trawi się znacznie łatwiej niż mleko krowie i dlatego nie wywołuje uciążliwych objawów. W przypadku nietolerancji laktozy spożywanie mleka wielbłądziego nie powoduje tylu niepożądanych reakcji co mleko krowie.
W badaniu pilotażowym, u 25 pacjentów ze stwierdzoną nietolerancją laktozy, przeprowadzono prowokację mlekiem krowim oraz wielbłądzim w celu oceny tolerancji. Oba rodzaje mleka podawano w dawkach zwiększających się, do osiągnięcia maksymalnej dawki 250 ml. Po podaży nawet niewielkiej ilości mleka krowiego, u większości pacjentów stwierdzono znaczące objawy kliniczne. Nie obserwowano tego natomiast po podaży mleka wielbłądziego. Za wyjątkiem dwóch pacjentów, u których wystąpiły łagodne objawy kliniczne dopiero do maksymalnej dawce (250 ml), tolerancja mleka wielbłądziego była doskonała. Co istotne, pasteryzacja mleka wielbłądziego nie miało wpływu na tolerancję u pacjentów1. Badania wskazują, że mleko wielbłądzie może redukować objawy nietolerancji laktozy
http://mlekowielbladzie.pl/wp-content/uploads/2016/12/7.pdf

Literatura1) Cardoso RR, Santos RM, Cardoso CR, Carvalho MO. Consumption of camel's milk by patients intolerant to lactose. A preliminary study. Rev Alerg Mex. 2010, 57(1):26-32.
 

CUKRZYCA

 
Na całym świecie na cukrzycę cierpi 415 milionów ludzi. Oznacza to, że choroba dotyka 1 osobę na 11, a liczba ta z roku na rok jest coraz większa. Cukrzyca ma już status epidemii XXI wieku. Szacuje się w 2040 roku liczba osób chorych wyniesie prawie 642 miliony1. W Polsce na cukrzycę cierpi 3,5 miliona ludzi2.
Największy przyrost chorych na cukrzycę obserwuje się w krajach rozwiniętych, co bezpośrednio związane jest ze współczesnym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą, stresem, brakiem aktywności fizycznej. W przypadku cukrzycy bardzo niebezpieczna jest zarówno sama choroba, jak i jej powikłania prowadzące do szeregu niepełnosprawności. Według szacunków WHO, 15 milionów niewidomych utraciło wzrok w wyniku cukrzycy, a co 6 sekund ktoś umiera z powodu innych jej powikłań3.
Wprowadzenie u pacjentów z cukrzycą mleka wielbłądziego do codziennej diety, stanowi naturalne wspomożenie kontroli poziomu cukru w organizmie. Mleko wielbłądzie zawiera 52 jednostki insuliny na 1 litr, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i znacząco poprawia jakość życia pacjenta. Wykazano, że podaż mleka wielbłądziego poprawia tolerancję glukozy w przypadku cukrzycy typu 2. Do badania włączono 2 grupy pacjentów, z cukrzycą i bez cukrzycy. Analizowano wpływ mleka wielbłądziego na wrażliwość insulinową oraz poziom glikemii. W obu grupach przy spożywaniu mleka wielbłądziego zaobserwowano redukcję poziomu glukozy oraz zmniejszenie insulinooporności, a u pacjentów z cukrzycą typu 2 zmniejszenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c)4.
Dowiedziono także, że spożywanie mleka wielbłądziego u pacjentów z cukrzycą typu 1 prowadzi do znaczącego zmniejszenia dawki insuliny wymaganej do zapewnienia prawidłowej glikemii. Codzienne spożycie 0,5 l mleka wielbłądziego redukuje ilość przyjmowanej insuliny o ok. 30% 5. <br/br>Wykazano, że białko zawarte w mleku wielbłądzim poprawia gojenie powikłań cukrzycy w postaci ran. Badania na myszach z cukrzycą potwierdziły, że spożywanie białka serwatkowego z mleka wielbłądziego powodowało szybsze gojenie się ran cukrzycowych w porównaniu z myszami, które nie otrzymywały tego mleka. W grupie, której podawano mleko wielbłądzie stwierdzono także mniejszy poziom wolnych rodników oraz cytokin prozapalnych6. Badania wskazują, że mleko wielbłądzie może być pomocne w leczeniu cukrzycy 
http://mlekowielbladzie.pl/wp-content/uploads/2016/12/11.pdf
Literatura: 1) IDF DIABETES ATLAS - 7TH EDITION, http://www.diabetesatlas.org/; 2) Niebieska księga cukrzycy, Warszawa 21 listopada 2013; 3) A call to action on diabetes, International Diabetes Federation, 2010; 4) Agrawal RP, Sharma P, Gafoorunissa SJ, Ibrahim SA, Shah B, Shukla DK, Kaur T. Effect of camel milk on glucose metabolism in adults with normal glucose tolerance and type 2 diabetes in Raica community: a crossover study. Acta Biomed. 2011, 82(3):181-6.; 5) Agrawal RP, Beniwal R, Sharma S, Kochar DK, Tuteja FC, Ghorui SK, Sahani MS. Effect of raw camel milk in Type 1 diabetic patients: 1 year randomised study. India Journal of Camel Practice and Research. 2005, 12, No. 1:27-35.; 6) Badr G. Camel whey protein enhances diabetic wound healing in a streptozotocin-induced diabetic mouse model: the critical role of β-Defensin-1, -2 and -3. Lipids Health Dis. 2013,1;12:46.
 

CIĄŻA I LAKTACJA

 
Mleko wielbłądzie zawiera wiele prozdrowotnych białek (części nie stwierdza się w mleku krowim czy kozim) oraz związków mineralnych i witamin, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i wzrostu 1. Badania dowiodły, że mleko wielbłądzie składa się z ponad 200 różnych białek, w tym przeciwciał, które wspomagają działanie układu odpornościowego 2.
Wapń jest jednym z podstawowych składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Spożycie wapnia w okresie ciąży jest niezwykle istotne z uwagi na jego właściwości budulcowe dla płodu oraz rozwój układu nerwowego u dziecka. Prawidłowo skomponowana dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie wapnia kobiet ciężarnych, zwłaszcza w III trymestrze. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1000–1200 mg. Wyniki badań przeprowadzonych w Polsce wskazują na niedostateczne spożycie wapnia u kobiet w ciąży 3,4.
Mleko wielbłądzie jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Zawiera najwyższy poziom tego składnika mineralnego spośród wszystkich dostępnych na rynku rodzajów mleka.
Dlaczego wapń jest tak ważny?
- Wapń ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi.
- Najnowsze badania wykazują, że niedobór wapnia w pierwszym okresie życia wpływa na osłabienie kości, a także zwiększenie ryzyka otyłości w kolejnych latach.
- Większość wapnia w naszym organizmie znajduje się w zębach i kościach gdzie wpływa na ich wytrzymałość, twardość i strukturę.
- Dodatkowo prawidłowy poziom wapnia zapobiega osteoporozie.
- Wapń reguluje skurcze mięśni, w tym serca.
Okres ciąży oraz laktacji związany jest z potrzebą dostarczania wymaganej ilości wapnia, ale również innych składników mineralnych i odżywczych.
Mleko wielbłądzie zaspokaja zapotrzebowanie na wiele witamin i związków mineralnych w okresie ciąży.
- Zawiera 3-5 razy więcej witaminy C i ok. 10 razy więcej żelaza w porównaniu z mlekiem krowim, a także dużą ilością białka i wapnia.
- Jest bogate w probiotyki, wspomagając tym samym prawidłową mikroflorę jelitową.
- Mleko wielbłądzie jest najbliższe składem do mleka kobiecego, jest zatem najbardziej korzystne dla małych dzieci jako alternatywa dla mleka krowiego.

 
Literatura: 1) Shamsia SM. Nutritional and therapeutic properties of camel and human milks.  Int J Genet Mol Biol. 2009;1(4):052-058.; 2) Alhaider A, Abdelgader AG, Turjoman AA, Newell K, Hunsucker SW, Shan B, Ma B, Gibson DS, Duncan MW. Through the eye of an electrospray needle: mass spectrometric identification of the major peptides and proteins in the milk of the one-humped camel (Camelus dromedarius). J Mass Spectrom. 2013;48(7):779-94.; 3) Hamułka J., Wawrzyniak J.: Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych u kobiet w ciąży. Rocz. PZH 2005, 56 (3), 245-251.; 4) Hamułka J., Wawrzyniak A., Pawłowska R.: Ocena spożycia witamin I składników mineralnych z suplementami diety przez kobiety w ciąży. Rocz PZH 2010; 61 (3): 269-75.
 

WZMACNIANIE ODPORNOŚCI I DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

 
Aktualnie obserwuje się wzrost częstości występowania schorzeń o podłożu immunologicznym, w tym chorób autoimmunizacyjnych i alergii 1. 

- Wysoka zawartość w mleku wielbłądzim białek i innych związków, w tym laktoferyny o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym.

- Mleko wielbłądzie zawiera składowe układu immunologicznego, w tym przeciwciała, wspomagające jego prawidłową pracę.

- Dzięki unikalnej wielkości przeciwciał, mleko wielbłądzie wykazuje efektywne działanie przeciwzapalne.

- Wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.


Regularne spożywanie mleka wielbłądziego jest korzystne w przypadku chorób autoimmunologicznych i innych o podłożu immunologicznym i zapalnym.

Literatura: 1) Bach JF. The effect of infections on susceptibility to autoimmune and allergic diseases.N Engl J Med. 2002, 19;347(12):911-20.
 

PIELĘGNACJA

 
Dobroczynne i upiększające właściwości mleka wielbłądziego znane są już od stuleci.


PIELĘGNACJA SKÓRY

- Mleko wielbłądzie zawiera lanolinę znaną ze swoich naturalnych, nawilżających właściwości posiadającą kojący i uspokajający wpływ na skórę. Wystarczy zastosować bezpośrednio na twarz, pozostawić do wyschnięcia i zmyć. Dzięki temu skóra stanie się bardziej miękka i jedwabista w dotyku.
- Mleko wielbłądzie to bogate źródło kolagenu, elastyny, witaminy B i C, posiadające działanie przeciwstarzeniowe.
PIELĘGNACJA WŁOSÓW

- Mleko wielbłądzie jest idealnym kosmetykiem do włosów przetłuszczających się. Po nałożeniu na włosy usuwa nadmiar sebum.
- Mleko wielbłądzie jest skuteczne także w walce z łupieżem.
DODATKOWE WŁAŚCIWOŚCI

- Badania wykazują, że mleko wielbłądzie wywiera korzystny efekt w leczeniu osób chorych na łuszczycę, zarówno przy spożywaniu, jak i stosowaniu miejscowym.
- Wykazano, że białko zawarte w mleku wielbłądzim poprawia gojenie ran w przebiegu powikłań cukrzycy.
- Dzięki wysokiej zawartości kwasu mlekowego (alfa-hydroksypropionowy, AHA) w mleku wielbłądzim, stosowanie go bezpośrednio na skórę jest pomocne przy leczenia trądziku, przebarwień czy wyprysków. Jest także polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem.
- Miejscowe stosowanie mleka wielbłądziego zalecane jest nie tylko do twarzy, ale i do całego ciała. Jest bardzo pomocne zwłaszcza w przypadku zrogowaciałych i przesuszonych partii ciała: łokcie, kolana czy stopy.
- Spożywanie mleka wielbłądziego z uwagi na wysoką zawartość wapnia oraz witamin i związków mineralnych, w tym cynku, wzmacnia włosy i paznokcie. 
 

SPORT I ZDROWY TRYB ŻYCIA

 

- Mleko wielbłądzie to pełnowartościowy napój zawierający wszystkie niezbędne składniki odżywcze. 

- Mleko wielbłądzie pomaga regulować szczupłą sylwetkę oraz odpowiednią kondycję psycho-fizyczną. 

- Zawiera ok. 3 razy więcej witaminy C i ok. 10 razy więcej żelaza w porównaniu z mlekiem krowim. 

- Zawiera przeciwutleniacze, aminokwasy, błonnik i białko. 

- Zawiera 50% mniej tłuszczu w porównaniu z mlekiem krowim. 

- Łatwo się trawi
 
źródło: http://mlekowielbladzie.pl
Powrót

Szukaj aktualności

Newsletter

Wysyłając zgłoszenie wyrażacie Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z kontaktem drogą mailową. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania newslettera. Jednocześnie informujemy że przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem Państwa danych osobowych jest Messier Marlena Kuczmarska z siedzibą ul. Jagiełły 29b/25 , 41-106 Siemianowice Śląskie.
Copyright © 2014 - 2018 Zielarnia po zdrowie.
Portal wykorzystuje technologie cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w Twojego pamięci urządzenia. Rozumiem i akceptuje